De Wit Beveiliging levert en installeert een DNA douche bij een juwelier

De vloeistof licht op zodra het beschenen wordt met Ultra Violet licht. Met SelectaDNA-spray gemerkte daders en bezittingen zijn dus voor de Politie snel te herkennen en tot het plaats delict te herleiden.

 

De Spray-unit wordt bij uitgangen gemonteerd of bij locaties met een hoog risicoprofiel, zoals kluizen. Bij een overval of inbraak wordt via een activatiemechanisme (maatwerk) het systeem op standby gezet.

 

De Spray-unit wordt nu geactiveerd zodra de crimineel binnen bereik van de bewegingsmelder komt. Op dat moment wordt een aerosol met SelectaDNA verspreid. Indien de winkel is aangesloten op een Alarmcentrale wordt een melding doorgegeven met als bijzonderheid dat de dader mogelijk sporen van SelectaDNA op kleding en lichaam draagt.

 

Doordat er direct een doorkoppeling naar een Particuliere Alarm Centrale is kan bij het aanrijden naar het plaats delict kan de Politie van dit gegeven gebruik maken. Ook in een later stadium van een opsporingsonderzoek kan de politie gebruik maken van deze wetenschap.

 

Het doel is de pakkans te vergroten en de bewijslast te verlichten. Beide vergroten het risico voor de crimineel waarvan een preventieve werking uitgaat. Om vooraf duidelijk kenbaar te maken dat uw object(en) dit verhoogde risico hebben wordt dit duidelijk gecommuniceerd aan de buitenzijde van het object. Een belangrijk neveneffect is een daling van winkeldiefstallen (derving!). In het project in Amsterdam is dit met 29% afgenomen.

 

Indien een winkelstraat of bedrijventerrein SelectaDNA-spray als collectief opzet zullen in overleg met de gemeente in het publieke domein ook verkeersborden met aanduiding van dit verhoogde risico geplaatst worden.

 

SelectaDNA heeft inmiddels acceptatie gevonden binnen verschillende politiekorpsen en het Openbaar Ministerie om als aanvullend bewijsmateriaal gebruikt te worden.


« Terug